12.6.2010 oli kansainvälinen lapsityön vastainen päivä, jonka merkityksen haluamme nostaa esille. Virkkuukoukussa haluaa tukea lapsityövoiman vähentämistä maailman köyhissä maissa ja lahjoittaa kaikista myydyistä matoista yhden euron YK:n lapsijärjestö Unicefille. Virkkuukoukussa vastustaa jyrkästi lapsityövoiman käyttöä mattoteollisuudessa ja haluaa tarjota asiakkailleen Suomessa vastuullisesti tehdyn tuotteen.

Kansainvälisen Työjärjestön ILOn (International labour organization) julkaiseman raportin mukaan lapsityövoiman käyttö vähenee hitaasti. Vuonna 2008 215 miljoonaa 5-17 lasta joutui tekemään työtä oman tai perheensä toimeentulon turvaamiseksi. Lapsityöksi määritellään fyysisen ja psyykkisen kehityksen estäväksi työksi, joka riistää lapsilta mahdollisuuden koulunkäyntiin ja normaaliin lapsuuteen.

Suurin lapsia työllistävä ala on maatalous, mutta lapsia työskentelee mm. kaivoksissa, tehtaissa ja seksityöläisinä. Lapsia pidetään nopeina ja kuuliaina työntekijöinä ja tuhannet lapset työskentelevät myös silkkimattojen kutomoissa erityisesti Aasian maissa. Lapsia käytetään mattoteollisuudessa mm. kustannusten alentamisen ja tottelevaisen työvoiman saamisen vuoksi. Yhden käsinsidotun maton kutomiseen voi kulua useita kuukausia, joista työntekijälle maksettu palkka on usein mitättömän pieni.

Lisätietoa Unicefin sekä ILO:n työstä:

http://www.unicef.fi/lapsityo
http://www.ilo.org/ipec/

www.virkkuukoukussa.fi