VIRKKUUKOUKUSSA TOIMITUSKETJU
 
Virkkuukoukussa avoin yhtiö haluaa pitää toimitusketjunsa mahdollisimman avoimena. Olemme pyrkineet kuvaamaan tuotteemme elinkaaren mahdollisimman tarkasti aina suunnittelusta tuotteen hävittämiseen asti.

Suunnittelija

Minna Kokko on keväällä 2010 muotoilijaksi valmistuva tekstiilisuunnittelija. Hän on työskennellyt Stockmannin sisustusosastolla vuodesta 2003 lähtien. Minna on opiskeluaikanaan tehnyt kuosi- ja tuotesuunnittelua ja osallistunut mm. vuoden 2009 Frankfurtin Heimtextil-messuille. Suunnittelijana hän pyrkii luomaan tyylikkäitä ja hillittyjä tuotteita, jotka kestävät aikaa. Tärkeää on myös erottua joukosta ja luoda uutta. Matkailusta pitävä Minna kertoo poimivansa uusia ideoita suunnittelutöihinsä matkoiltaan sekä luonnosta. Tuotteen ekologisuus ja käytännöllisyys ovat myös tärkeitä. Minna on tehnyt yhteistyötä myös Jokipiin Pellava Oy:n kanssa. Hän on suunnitellut kaksi laudeliinakuosia: Käpylehmä ja Saniainen, yrityksen 90-vuotis juhlamallistoon.
 
Materiaali
 
Tekstiiliteollisuuden (mm. vaateteollisuus) tuotannosta jää ylijäämämateriaalia, sillä kaikkea kangasta ei pystytä hyödyntämään valmistuksessa. Mm. kangaspakan reunasta jää ns. "hulpioreuna", joka leikataan ja kerätään talteen. Tätä materiaalia käytetään Virkkuukoukussa -tuotemerkin matoissa. Valkoinen kuteemme on kotimaisen tekstiiliteollisuuden ylijäämää ja laadukasta puuvillaa ja myös tämä kangas on kudottu Suomessa. Muut värit ovat pääasiassa peräisin muualta Euroopasta, esimerkiksi Iso-Britanniasta. Noudamme materiaalia aina ison erän kerrallaan, minimoidaksemme kuljetuksen päästöt ja kustannukset. Pystymme yleensä hyödyntämään kaiken materiaalin tuotannossamme. Mikäli jotain tiettyä väriä jää niin vähän, ettei siitä riitä edes pieneen mattoon, teemme näistä eristä muita pienempiä tuotteita.

 Valmistus

Kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä Turussa. Valmistuksessa ei tarvita koneita eikä laitteita. Kaikki työntekijät työskentelevät kotoa käsin, joten työmatkoista ei aiheudu päästöjä eikä kuluja. Työllistämme itsemme lisäksi kaksi osa-aikaista käsityöläistä.

Pakkaus ja toimitus

Materiaalimme tulevat yleensä muovisissa pusseissa tai isoissa muovisäkeissä, jotka hyödynnämme pakkausvaiheessa. Postitettavat matot pakataan näihin kestäviin muovisäkkeihin tai kierrätettyihin pahvilaatikoihin tai paperiin. Pyrimme välttämään kaikenlaisen jätteen syntymistä ja turhan materiaalin hankkimista. Esimerkiksi tuotelaput kiinnitämme samalla kuteella, josta matot on tehty. Paketteja toimittaessa suosimme pyörää ja julkisia kulkuvälineitä. Isoja toimituksia toimittaessa pyrimme yhdistämään automatkan muuhun yhteyteen, ettei postiin lähdetä ainoastaan yhtä pakettia varten. Kaikki tuotelappumme sekä muut markkinointimateriaalit on painettu ympäristöystävälliselle paperille.

 Käyttö ja hoito

Mattojen käyttötarkoitus on laaja. Pienemmät matot voi laittaa esimerkiksi kylpyhuoneeseen tai eteiseen. Keskikokoinen matto sopii esimerkiksi lastenhuoneeseen, pienen pöydän tai tuolin alle, parvekkeelle, eteiseen tai makuuhuoneeseen. Suuremmat matot ovat näyttäviä sisustuselementtejä esimerkiksi olohuoneessa. Maton voi myös ripustaa seinälle seinätekstiiliksi, jolloin matto toimii akustiikkaeristeenä. Virkkuukoukussa matto on kestävä ja helppohoitoinen tuote. Kaikki tuotteemme ovat vesipestäviä (40 asteen hienopesu) ja suosittelemme mahdollisimman vähän ympäristöä rasittavien pesuaineiden käyttöä. Pienemmät matot voi pestä omassa pesukoneessa, suurempien pesua suosittelemme pesulassa.

 Hävittäminen/uudelleen käyttö
 
Virkkuukoukussa maton elinkaari voi jatkua hyödyntämällä kude edelleen. Koska matot on valmistettu virkkaamalla, on koko matto mahdollista purkaa ja kutoa uudelleen esim. räsymatoksi. Sellainen tekstiilijäte, joka ei ole enää käyttökelpoista voidaan silputa ja kehrätä uudeksi kuiduksi. Näin valmistetaan esimerkiksi luomu-kuteita. Huonolaatuinen kierrätyskuitu hyödynnetään mm. rättien ja vanujen valmistuksessa sekä tyynyjen ja patjojen täytteenä.